Kuřecí maso
Kuřecí maso s rajčaty a bazalkou
Do pekáčku vložíme nakrájenou cibuli, cca 1/2 kg nakrájených rajčat, 2 stroužky česneku, 10 lístků bazalky a lžičku cukru. Zalijeme vodou (může být i červené víno) a promícháme. Porce kuřete nasolíme, napepříme a přidáme do pekáčku. Přidáme 50 g másla a 4 lžíce olivového oleje. Pečeme na 200 st. asi 1-1,5 hod. Maso přelíváme výpekem. Upečené maso vyjmeme. Omáčku rozmixujeme, propasírujeme přes síto a dochutíme. Podáváme s rýží.
Kuřecí maso v těstíčku
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme. V misce rozmícháme vejce s cca 150g strouhaného sýra a cca 12 lžičkami rozmarýnu. V těstíčku obalíme prsa a opékáme na pánvi. Z každé strany cca 3-5 minut, podle výšky masa. Jako příloha jsou vhodné brambory na jakýkoliv způsob.
Indonéské kuře
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme kuřecí nudličky a zarestujeme. Posypeme kari kořením (cca 2 lžičky) a podlijeme trochu vodou. Dusíme do měkka. Ke konci přidáme plechovku ananasu (kousky) a prohřejeme. Nakonec zahustíme a přidáme smetanu. Výborné s rýží.
Kuřecí se špenátem a těstovinami
Kuřecí maso si nakrájíme na drobno a orestujeme na cibulce. Podlijeme trochou vody (cca 200 ml) a chvilku vaříme. Ke konci přidáme sekané špenátové listy (ne protlak!) a ještě chvilku vaříme. Až je maso měkké, zahustíme a přilijeme smetanu. Uvařené těstoviny si necháme vychladnout. 2-3 čerstvá rajčata nakrájíme na malinkaté kousky, smícháme s těstovinami a omáčkou. Zasypeme strouhaným sýrem.
Kuřecí játra dušená
1/2 kg kuřecích jater nakrájíme a asi na 20 min. namočíme do mléka. Na pánvi rozpustíme máslo, orestujeme cibulku, pak přidáme zcezené játra. Po krátkém orestování přidáme 1-2 lžíce kečupu a zalijeme zcezeným mlékem. Dusíme do měkka. Pokud je potřeba přilijeme ještě trošku vody. Na konec dochutíme vegetou a zahustíme. Nejlépe chutnají s rýží.
Kuřecí "Čína"
Nejdříve si necháme 2-3 min. povařit nudle (já nejradši kupuju přímo v asijském bistru, vyjdou na cca 40 Kč a mám je na 2x). Scedíme. Kuřecí prsa (cca 250 g) nakrájíme na nudličky. Smícháme 1 dcl oleje, 1 vejce, lžíci Kari koření, 2 lžičky Solamylu, Sojovou omáčku (dle chuti) a na kolečka nakrájený menší pórek. Osolíme, opepříme. Do této směsi maso naložíme, nejlépe přes noc. Druhý den si rozpálíme pánev, dáme masi i se směsí. Necháme chvilku "zatáhnout". Pak přidáme mraženou čínsko uzeleninu - směs. Vše necháme změknout. Nakonec si smícháme v misce 30 ml sojové omáčky, 30 ml octu, lžíci cukru, lžíci Solamylu a 50 ml vody. Přilijeme do pánve a necháme zhoustnout. Pak maso přesypeme do prázdné mísy. Do pánve přilijeme trošku oleje, dáme scezené nudle a zakápneme sojovou omáčkou. Necháme chvilku restovat. Nakonec k nudlím dáme zpátky maso a promícháme.
Medailonky
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky a naklepeme. Naložíme cca na 3-5 dní do marinády. Pak opékáme z jedné i druhé strany asi 2 minuty. Velmi dobré i z vepřového masa.
MARINÁDA: Rozšleháme 5 vajec, do kterých přidáme po 1 lžičce kmínu, soli, vegety, vorchesterové omáčky, sojové omáčky, kečupu, papriky sladké, papriky pálivé, pepře a hořčice.